madebyhelena

Välkommen att följa mig och min familj till både vardag och fest! Här försöker jag även låta min kreativa sida smitta av sig och inspirera!

Astrid Lindgrens Värld

Dagbok, På äventyr Permalink2
 Torsdagen den 9 augusti, tidigt på morgonen packade vi in oss och all packning i bilen och lämnade Öland för den här sommaren. Vi hade då varit på ön i 3½ vecka och vi kände oss nöjda. Jon skulle ju dessutom tillbaka veckan därpå i samband med bockjakten. Men denna dag styrde vi inte mot Stockholm till att börja med, utan mot Vimmerby och ALV. Det var första gången för oss och vi var alla förväntansfulla. Vi har pratat om att åka i flera år och nu var det äntligen dags. Målet var att vi skulle vara där när de öppnande vid 10 och vi parkerade väl 20 min över. Jag tror vi valde en bra dag för parken, för det var inte så mycket folk. Industrisemestern var avslutad och vädret var lite ostadigt till en början denna dag. Det var lite oroväckande, då det var väldigt svart på himlen strax innan vi var framme. Lite småskurar var vi inställda på, men inget hällregn. Det blev en perfekt dag i slutändan. Det kom aldrig nåt regn och solen tittade fram efter lunch.
Jag blev varm i kroppen direkt när vi kom in. Det var så FINT och GULLIGT! Alla små hus, caféer och allt var så otroligt välgjort. Man ville ju uppleva allt på en gång. Men vi hade en plan och höll oss till den. Vi hade nämligen fått lite tips av några vana ALV-besökare. Så vi hade kollat upp programmet och valt ut vad vi ville se. Så vi gick direkt till Törnrosdalen där det var Emil-teater klockan 11:30. Vi var där en stund innan och fick plaster längst fram och passade på att äta lite matsäck medan vi väntade. Teatern och framförallt skådisarna var fantastiska, vilken inlevelse. Tror jag och Jon uppskattade den minst lika mycket som barnen. Efteråt började vi strosa omkring och barnen fick bestämma tempo och vad de ville göra och hur länge de ville stanna på varje ställe. Vi mös runt och inväntade nästa programpunkt som var Pippi-teater kl:14:30.                        
Här är vi intill den nybyggda Mattisborgen och leker. De hade byggt en miljö med vattenlek. Alltifrån kanaler, vattenhjul och vattenledningar. 


När vi gick förbi Katthult startade just en liten teater där. Då hade skådespelarna förflyttat sig från den stora scenen sig hit och spelade upp en liten pjäs som barnen kände igen. Efter en liten föreställning bjöds barnen in och fick vara med och fortsätta att leka tillsammans med Emil och hans familj. Var man än gick så hände det nåt. Förutom de stora föreställningarna så var det fullt av små teatrar på var och en av sagofigurernas miljöer. Otroligt bra alltihop måste jag säga!
Innan Pippi-föreställningen började gick vi och besökte Hoppetossa!

På besök hos Karlsson på taket.

Å, här är Leia på besök hos Nils Karlsson Pyssling.

 Hos Madicken på Junibacken.Vi avslutade denna superhärlliga dag med att se Ronja i den stora, fina Mattisborgen kl: 16:30. Sen började vi traska på utgången och var nästan kvar tills de stängde kl: 18.
Mycket nöjda lämnade vi Vimmerby och jag hoppas att vi snart är tillbaka. Vi stannade och åt middag i Kisa på vägen och var sen hemma i Söderby vid 21-tiden. Tror att vi alla tyckte att det var rätt så skönt att komma hem. Borta bra men hemma bäst!
 
// Helena

onsdag 30/8

Dagbok, LCHF, Me, myself & I Permalink0
God middag! Klockan drar ihop sig för att gå och hämta på dagis. Sov till 13:30 idag och har nu haft 1½ timme på mig att vakna till, äta lunch och greja lite här hemma. Det är så otroligt skönt att få denna stund varje dag. Man hinner i lugn och ro plocka undan efter Jon och barnens morgonstök. Plocka i/ur diskmaskinen, bädda sängarna, vika ihop gårdagens tvätt samt hänga den nytvättade. Oftast hinner jag planera och/eller förbereda middagen lite också. Brukar även försöka hinna med en kaffe vid datorn eller en stund framför TV:n. Idag valde jag dator/Blogg-tid. Har laddat in alla bilder från ALV som jag tänkte redigera på jobbet ikväll. Detta är ju den stund på dagen jag har som andra, som inte jobbar natt, har på kvällarna efter att barnen somnat.
 
Det blev glädjande besked vid invägningen igår. -2 kg sista veckan och totalt -5 kg =). Glädjande och inspirerande! Firar detta med att gå på Core ikväll innan jobbet kallar.
 
Nu ska jag plocka ihop min lilla omläggningsväska och skynda till dagis. Har lovat att lägga om Leons frökens knä efter en rejäl cykelolycka i måndags.
 
Ha en bra dag, imorgon är det FREDAG!!!
// Helena

LCHF - mitt nya sockerfria liv

LCHF Permalink5
 
Idag är det dags att påbörja ett nytt kapitel här på bloggen. Nämligen en kategori som handlar om LCHF, mitt nya sockerfria levnadssätt. Vill inte gå så långt och kalla det min "nya livsstil". Har ju bara hållt på i ca fem veckor och till en början gör jag det som ett sätt att gå ner i vikt. Lite läskigt att dela med sig av detta här, vad ska jag skriva om jag gett upp om två veckor? Men det är just därför jag gör det! Perfekt att omgivningen vet vad man sysslar med, det ger förhoppningsvis en förståelse vid ett ev "nej, tack". Bra också att ha "minipoliser" i omgivningen som håller koll på en ;-). Frågor om hur det går ska jag bara försöka se som motiverande och så kanske man kan få några hurra-rop på vägen också :-). Men hur hamnade jag här? Vi tar det från början...
 
Att gå ner i vikt har ju varit ett ständigt mål och en önskan de senaste tio åren. När jag nämner det till folk så får jag alltid höra samma sak, "men du är ju inte tjock", "du är ju bara lång". Ja, lång kan jag hålla med om, 180 cm, men enligt mig så väger/ vägde jag ändå ca 15 kg för mycket. Har vid två tillfällen gått ner ordentligt med Viktväktarna och jag känner mig trygg med deras program. Körde bl.a. en omgång när Leon var liten och gick ner typ 8 kg. Men så slutar man och vips så är kilona tillbaka. Så trist! Dessutom har inte VV känts det minsta inspirerande på slutet. Har tröttnat och slutat innan jag ens kommit igång.
 
Nu i somras, lagom innan semestern så träffade jag på min granne Carro. Vi träffas visserligen nästan dagligen, men denna dag var hon väl lite annorlunda klädd och jag slogs av hur otroligt smal hon blivit. Ska tillägga att hon varit långt ifrån tjock tidigare. Men nu hade hon blivit av med sina sista "mamma-kilon" och blivit riktigt smal. Jag hurrade glatt och undrade ju givetvis vad hon gjort. Hon berättade då att hon kört med LCHF under våren och gått ner 7 kg. Vi fortsatte att prata en lång stund och jag märkte hur frågorna bubblade ur mig och inspirationen steg. Senare samma eftermiddag var jag inbjuden på fika och en liten introduktionskurs. Carro själv hade köpt Katrin Zytomierskas bok "Dags att bli smal - LCHF på mitt sätt" och den hade även jag klickat hem samma kväll. Det är inte så ofta viljan och lusten att påbörja nåt nytt blir så otroligt stark. Särskilt inte att påbörja en resa som kommer bli lång och antagligen rätt så krokig. Men nu kände jag plötsligt, YES, nu är det min tur att bli smal! Kanske lite olägligt att påbörja en viktnedgångsresa två veckor innan semestern. Men jag kände själv att det inte fanns några alternativ. Hur kan man välja att inte ta tillvara på motivationen jag kände. Har man inte viljan så är det ju alltid kört, men nu fanns det plötsligt en glödande vilja.
 
Började läsa boken, läste på nätet och så fick jag ju en hel del muntliga tips från Carro. Åkte och handlade nästa dag och fyllde kylskåpet med ägg, grädde, smör, ostar, bacon och grönsaker. Det känns ju helt motsägelsefullt att man kan gå ner i vikt av att äta så mycket fett. Men det fungerar onekligen och hur det går till kan jag återkomma till i ett senare inlägg. Ju mer jag läste och planerade maten framöver, insåg jag att detta inte kan kallas att banta. Det känns inte som en uppoffring att följa LCHF och det är nog därför det även kallas "njutningsmetoden". Här får man ju äta en massa godsaker som ostar, goda såser och framförallt man behöver aldrig vara hungrig! Så därför bestämde jag mig för att börja till semestern ändå. Men att jag skulle se det som en infasningstid och ändå känna att det var lite semester. Det gick jättebra från starten, upplevde aldrig den där abstinensen efter några dagar. Kanske var för att jag var så inställd på att det skulle bli bra? Det blev som vanligt mycket grillat under sommarn, och  då har vi även innan ätit enligt LCHT-principen. Nämligen grillat kött med en god sallad med t.ex fetaost eller halloumi och en god sås. Frukostarna vande jag mig också oväntat fort med, trodde att det skulle vara den största omställnigen att få avstå smörgåsen till morgonkaffet. Nu äter jag turkisk yougurt med hallon och lite valnötter eller två kokta ägg. När suget är stort tar jag även ett Finn crisp med mycket ost på till kaffet. Äggröra och bacon däremot fixar jag inte till frukost. Ska även testa att göra lite olika smoothies till frukost framöver.
 
De första tre veckorna gick jättebra men sen kom det en liten svacka. Det blev kroppkakor vid nåt tillfälle, pizza en dag och tom lite godis. Kändes helt okej ändå då jag hade siktet inställt på att köra slaviskt igen när vi kom hem. Är ändå otroligt nöjd. Semestern brukar ju lägga på en några kilo, men i år gick jag ner istället. Inte mycket men 2 kg iaf. Kombinerar kosten med träning också. Nu har jag börjat på Friskis igen efter sommaruppehållet och fortsätter med mina promenader som jag även tagit under sommaren. Målet är fyra träningspass i veckan, och då antingen gympapass, 45-60 min promenad eller gymmet.
 
Hoppas verkigen att motivationen håller i sig och att det ger resultat. Man behöver ju ett kvitto på att det funkar. Tycker att det känns mer i kroppen än vad vågen visar. Det är ju visserligen bra att man känner sig smalare. Idag t.ex. kunde jag sätta på mig mina tighta jeans i storlek 42 tillsammans med en åtsittande tröja utan att magen blubbar över. En riktigt skön känsla som ger mersmak att fortsätta!
 
Imorgon är det veckovägning igen, håll tummarna! Ska jag kanske våga lägga ut mina resultat här på bloggen. Hmmm...
 
Kram Helena
Till top